Van Corporate IT naar Personal IT

Onlangs was tijdens één van de online Masterclasses die ik samen met business partner Erika Schenk organiseer Martijn Aslander te gast. Bij velen bekend als motivational speaker. Zijn boodschap: het verbinden van mens, informatie en ideeën. Ook voor ons publiek sprak Martijn over micronotities, metadateren en OCR’s. Business as usual, maar voor de meeste toch nog een keer uitleggen Martijn…..!

Vanuit een relaxte stand, gaf Martijn zijn visie op het nieuwe digitale bewustzijn. Het nieuwe is er voor hem af; nieuw is gewoon!

‘Als ik kijk wat er in veel bedrijven gebeurt op het gebied van IT ontwikkeling, dan is dat vooral een technische en hardware-matige ontwikkeling. Er wordt voldoende zorggedragen dat iedere medewerker goed zijn/haar werk kan doen op een behoorlijke computer, in een goed werkend systeem, aan een fatsoenlijk bureau met bijpassende stoel. “We hebben het picobello geregeld hier” wordt er dan geroepen. En daar valt in principe niets tegen in te brengen. 

Als we kijken naar hoe digitale informatie wordt opgeslagen, vindbaar en deelbaar is, zien we in veel organisaties totaal iets anders. Mensen slaan documenten bij voorkeur op in de eigen omgeving. En als het al op een gezamenlijke schijf wordt opgeslagen, dan wel op een voor mij logische plek zodat ik het snel kan terugvinden. Dat de ander het niet gemakkelijk kan terugvinden daardoor, is van minder belang. Lang leve het transparant werken! Niet dus…..’

Maar hoe dan wel? Volgens Martijn begint het bij het begin… 

‘Per dag hebben we honderden, zoniet duizenden gedachten die voorbij komen. Advies: maak er micronotities van. Dat zijn kleine flarden gedachten die je noteert. Micronotities kunnen een concept of een project worden. Nu slaan we die flarden vaak op in OneNote of Evernote. Prima applicaties, alleen zijn die gebaseerd op een oude workflow gedachte, die stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Ik doe een vel papier in een typmachine, druk op wat knoppen, draai aan een wieltje van de typmachine en mijn document is klaar. Vervolgens boor ik er gaatjes in, stop het in een ordnermap en zet die map in een kast. Die kast staat in een kamer, die kamer bevindt zich in een vleugel van een gebouw. Dat gebouw staat tussen een heleboel andere gebouwen, waar heel veel andere mensen precies hetzelfde doen.’ 

En dat is volgens Martijn het oude concept en voegt daar aan toe; ‘ik heb geen gelijk maar wel een punt, toch?’

Zeker een punt, maar hoe ziet het nieuwe concept van digitaal bewustzijn er dan precies uit?

‘Tal van nieuwe app’s stellen mensen in staat om makkelijk alle informatie te metadateren, meetbaar en vindbaar te maken binnen 2 seconden, op je smartphone. Het nieuwe concept is ‘mens-informatie-ideeën’. De informatie is daarbij de draaischijf. App’s zoals Workflowy, Coda, Notion, Textgrabber en nog veel meer slimme software, stelt ons in staat om los te komen van die oude concepten en gemakkelijk te bewegen naar het nieuwe. Het is er allemaal al, we hoeven het alleen nog maar te gebruiken. En de reden waarom dat nog niet massaal gebeurd is omdat hierop binnen organisaties weinig sturing wordt gegeven. De office politics houdt dit tegen. Er is kennelijk ook een belang bij het niet 100% transparant hebben van alle informatie. Bovendien houdt de afdeling ICT zich vooral bezig met alles technisch draaiend te houden en de afdeling HR vooral met de menskant. Beide natuurlijk enorm belangrijk. Gevolg is wel dat het nieuwe digitale bewustzijn ergens zweeft in een grijs gebied. 

Volgens Martijn staan we aan de vooravond van een interessante transitie; van Corporate IT naar Personal IT; van gedachte naar idee naar concept; het nieuwe digitale bewustzijn…